Det finnes både fornuftige og ufornuftige måter å sole seg på. Dersom man skal oppholde seg i solen på en forsvarlig måte så må en ta utgangspunkt i hvilken hudtype en har. Det har seg nemlig slik at hudtypen bestemmer valg av solbeskyttelse. Solbeskyttelsen skal redusere skadevirkningene av solen og gi deg en penere brunfarge. Eksempel på skader solen påfører oss er at huden eldes raskere, kan gi pigmentflekker, grov og ujevn hud samt i verste fall hudkreft.

Vi på Oslo hud og laserklinikk oppfordrer alle til å sole seg med måte og alltid bruke høy solfaktor!

Hudtype 1 Dette er svært lys hud som alltid blir brent i sterkt sollys. Blir rød etter ca. 10 minutter uten beskyttelse. Når rødheten avtar, er huden lys igjen. Vanskelighet for å bli brun. Personer med denne hudtypen har som regel rødlig hår og fregner. Bruk aldri lavere enn faktor 15!

Hudtype 2 Lys hudtype som alltid blir brent i sterkt sollys. Når rødheten forsvinner vil huden få en lett brunpigmentering. De som har denne hudtypen har ofte lyst eller rødlig hår. Samme forsiktighetsregler bør følges som ved hudtype 1.

Hudtype 3 Lys hud som blir lett brent etter ca. 20 minutter dersom en ikke har på solbeskyttelse. Ved solbrenthet blir huden først rød, men blir deretter brun etter at rødheten har avtatt. Dersom solen er sterk bør solbeskyttelse ikke være under faktor 15.

Hudtype 4 Denne hudtypen er mellombrun. Den har sjeldent fregner og blir nesten aldri solbrent. Huden blir lett brun og oppnår fin brunfarge. Bruk minimum faktor 10 da denne hudtypen ofte ikke bruker solkrem siden man ikke blir så lett brent. Beskytt om nødvendig huden med klær, briller og solhatt.

Hudtype 5 Huden er olivenfarget, og blir relativt lett brun. Pleier som regel ikke å ha fregner. Dette er en sterk hudtype som tåler mye. Bruk også her minimumfaktor 10. Man bør imidlertid være oppmerksom på at UVA- strålene gir økt aldringstegn, så det er likevel lurt å smøre seg med solbeskyttelse.

Hudtype 6 Denne hudtypen er naturlig mørk, typisk afrikansk eller vestindisk. Blir som regel ikke solbrent og har en sterk hud som tåler solen godt. En blir merkbart mørkere etter noen dager i sterkt sollys. Her er tipset det samme som til andre hudtypene å bruke solkrem som beskytter mot de farlige UV-strålene eller beskytte seg med klær, briller og solhatt.

Vil du vite mer om din hudtype?

Kom innom avd. Majorstuen for å sjekke ut din hudtype gratis på vår VISIA-hudanalysemaskin.


57 visninger
Les og inspireres mer her